Forum dla wszystkich sympatyków smoków oraz miłośników szeroko pojętej fantastyki.

Uwaga! Draconis korzysta z plików cookies. Są one niezbędne do funkcjonowania forum.

Teraz jest 11 gru 2023, 10:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 mar 2014, 01:55 
jajko

Cześć, temat przedstawiania się jest zamknięty, więc zrobię to tutaj przy okazji. Jestem Ptakuba, część zna mnie z Anduiny, którą będę katował część z was, która się kiedykolwiek tam przewinęła, przez co mi się z nią kojarzy. Mam 20 lat i studiuję reżyserię dźwięku na UAM, moją pasją jest przede wszystkim tworzenie muzyki, jednak fantastyka też od zawsze dawała upust mojej inwencji.

Eiran to moje autorskie realia, których nie będę tu charakteryzował, zainteresowanych przewidywalnie i bez polotu zapraszam na wyżej wymienioną zaprzyjaźnioną myślę stronkę, gdzie w owym uniwersum prowadzę dużego PBFa. Tu zaś skupię się na przedstawieniu wam specyficznej i być może potencjalnie kontrowersyjnej naszych ulubionych bestyjek.

Opis eirańskiego smoka musi nieco odbiegać od konwencji tego typu charakterystyk. Dlaczego? Bo nie ma jedynego słusznego wizerunku tej istoty.
Cały smoczy gatunek jest zróżnicowany bardziej niż jakikolwiek inny. I nie jest to nawet kwestia niezliczonej ilości wyodrębnionych ras i możliwości ich krzyżowania, ponieważ genetyka ustępuje tu miejsca dzikiej magicznej sile nierozerwalnie związanej z nimi. Nie da się też zaszufladkować smoka jakkolwiek ściślej, niż do kręgowców - nie jest on gadem, ssakiem czy ptakiem, jest smokiem. Może mieć dwie lub trzy pary kończyn - zawsze ma cztery łapy, opcjonalne są skrzydła. Jeden smok będzie gabarytów wyjątkowo dużego szczura, drugi zaś - wyjątkowo dużego dworku szlacheckiego. Najczęściej smoczą skórę pokrywa oczywiście łuska, pojawiają się jednak także sierść czy futro, pierze, a także kombinacje powyższych opcji lub brak którejkolwiek. Kompletnie dowolne mogą być rogi lub poroże i twory łusek czy błon. Kształt łap też się zmienia, głowy już nieco mniej. O pełnym wachlarzu kolorów nie warto już nawet wspominać. Wypada zaś powiedzieć o broni oddechowej, którą zwykle jest oczywiście ogień, ale zdarza się też mróz czy kwas.
Cóż w ogóle czyni tę całą mieszaninę różnych dowolnie dobieranych cech jednym gatunkiem z perspektywy systematyki? Istnieje oczywiście pewien najczęściej występujący stereotypowy w Eiranie wizerunek smoka, jednak to nie o niego chodzi. Istoty te wiąże fakt, że cechy te nie pojawiają się zgodnie z jakąkolwiek genetyką, a jest to niemalże losowe i kompletnie nieprzewidywalne. Smok zawsze spłodzi kolejnego smoka, nigdy jedynie nie wiadomo jakiego. Nie da się hodować jakiegokolwiek "zbioru cech", zawsze jednak przedłuża się ta rasa.

PostNapisane: 25 mar 2014, 11:23 
Anivia
młody smok

Ciekawie pod kątem fantastycznym (wiadomo, magia), ale jedno pytanie: jak smoki przywiązują się do owych losowych potomków? Normalnie jest tak, że każda, ale to każda istota żywa przystaje do stworzeń z tego samego gatunku, bo po prostu znajduje w niej te same cechy, co u siebie (dotyczy to zarówno zwierząt, jak i ludzi - choć to drugie wygląda już nieco inaczej). Wydaje mi się, że nawet w przypadku magicznych kreatur bardzo trudno będzie uzasadnić te więzi tak, żeby pod względem psychologicznym wyglądały wiarygodnie.

- blog, w którym chwalę się swoją twórczością. Zapraszam!

PostNapisane: 25 mar 2014, 11:58 
jajko

Ano, znam te mechanizmy. Cóż, raz, że są to istoty bardzo inteligentne i są w stanie bez takiego instynktownego skojarzenia po wyglądzie wziąć odpowiedzialność za potomka. Dwa, że mogą w sumie nie pozostawać jakieś głębsze więzi - smok może stać się samodzielny i olać rodzinę bardzo szybko. Po prawdzie nie myślałem wiele o tych mechanizmach, trzeba przyznać.

PostNapisane: 25 mar 2014, 17:00 
pisklak
pisklak

Wizerunek smoka raczej niespotykany, trochę dziwny i... interesujący. Właśnie dzięki swojej niespotykaności i dziwności :D Brak ogólnego modelu smoka, ogrom odmian (całkowicie od siebie różnych) i nieprzewidywalność wyglądu potomstwa smoków czynią pomysł oryginalnym (jak mniemem ;) ) na szeroką skalę. Ciekaw jestem tylko, jak to wygląda, gdy z malutkiego jaja (wyprowadź mnie z błędu, jeżeli się w nim znajduje) smoka wielkości szczura wykluwa się malutki smoczek, a przez kolejne lata dorasta do wielkości owego dworku szlacheckiego ;)

[ Post made via Android ] Obrazek

~ Jacek Piekara: "Łowcy dusz"

PostNapisane: 25 mar 2014, 17:32 
Buntownik bez powodu
smok

deviantArt:

PostNapisane: 25 mar 2014, 18:20 
jajko

@Some Dragon: Cóż... Właśnie tak jak mówisz : p Jeśli jajo jest małe, a jego mieszkańcowi jest przeznaczone być wielkim, to czeka go po prostu wiele, wiele rośnięcia.
Ogólnie chyba najbardziej zainspirował mnie Nightwood, choć w niego grałem (miałem krótki epizod ale w zupełnie innym czasie niż to mi przyszło do głowy), a po prostu szperałem. Dziesiątki skonkretyzowanych odmian smoków, w każdej z nich po kilka do kilkunastu wizji, jak ma wyglądać. Często naprawdę równie dobrych. Chciałem widzieć w Eiranie taką właśnie różnorodność ulubionych stworzonek, ale absurdalne byłoby rozpisywanie się o setkach rozdzielnych ras, z których każda, żeby przetrwać jako odrębna, musiałaby mieć tyle przedstawicieli, że łącznie smoczy gatunek byłby zdolny zapełnić cały świat i jeszcze go zjeść. Z unikatowością każdej z majestatycznych bestii jest o wiele zabawniej, a "magiczna" nieprzewidywalność pozwala oszukać genetykę mówiącą, że jakieś najskuteczniejsze schematy musiałyby się ukształtować.

@Der_SpeeDer: Oż, ślepy jestem jak kret. No trudno.

PostNapisane: 25 mar 2014, 23:20 
Konwerter Kawa -> Java
Evil overlord

deviantArt:
To ja jeszcze zapytam: czy dwa smoki wielkości szczura mogą mieć dziecko wielkości dworku? Wyobrażam sobie okres buntu wieku nastoletniego takiego potomka... :roll: :lol:

Danger? Hah! I walk on the wild side! I laugh in the face of danger! Ha! Ha! Ha!

PostNapisane: 25 mar 2014, 23:54 
jajko

Bezwstydnie i bez owijania w bawełnę odpowiadam: tak. Nie będę mnożyć usprawiedliwień czy zmyślać wyjątków ze względu na brutalnie brzmiące pytanie : p Życie rodzinne tych istot byłoby po prostu nikłe... i tyle.
Poza tym zwróćmy uwagę jeszcze na raczej normalnie funkcjonujący rozkład Gaussa - smok wielkości zwierzątka domowego czy wielkości dużego budynku to skraje, rzadkość. Na tyle, że nie ma co zbytnio rozważać sytuacji, gdzie w rodzinie mamy trójkę przedstawicieli takich granicznych wartości.

PostNapisane: 26 mar 2014, 15:25 
Konwerter Kawa -> Java
Evil overlord

deviantArt:
Rozkład Gaussa ma to do siebie że skrajne wartości są możliwe do osiągnięcia ;) Nie mówię, że to codzienność, że każda rodzina będzie tak wyglądać, ale kurka - takie sytuacje mogą się potencjalnie zdarzyć i po prostu byłem ciekaw czy je jakoś rozwiązujesz :D

Danger? Hah! I walk on the wild side! I laugh in the face of danger! Ha! Ha! Ha!

PostNapisane: 26 mar 2014, 16:36 
pisklak
pisklak

Skoro już przy wielkościach jesteśmy: jaka jest, powiedzmy to, "średnia" wielkość takiego smoka? Wiem, że jest różnie i nie da się tego jednoznacznie rozstrzygnąć, ale skoro są wielkości graniczne zdarzające się rzadko, to czy jest jakiś najczęstszy rozmiar?

PostNapisane: 26 mar 2014, 17:30 
jajko

@Stray: Zdaję sobie sprawę, jak to wygląda. Ale nie uważam tego za realny problem.

@Some Dragon: Przeciętny smok ma gabaryty porównywalne do słonia, choć oczywiście inne proporcje. Łącznie z ogonem około lub ponad 10 metrów długości, rozpiętość skrzydeł mniej więcej 20 metrów. Dane oczywiście wyssane z palca, bo nie rozrysowywałem z miarką nigdy, żeby przeliczyć.

PostNapisane: 30 mar 2014, 00:11 
Konwerter Kawa -> Java
Evil overlord

deviantArt:

PostNapisane: 30 mar 2014, 11:03 
pisklak
pisklak

Dzięki za wyjaśnienie. Szczerze mówiąc, to nawet się nie pofatygowałem, żeby sprawdzić, co to jest rozkład Gaussa :roll:
A myślenie przy pomocy matematyki wcale nie jest złe, poprostu czasem niepotrzebnie utrudnia niektóre zagadnienia :D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]