Wow! Nie spodziewałem się takiego tematu na forum
Widać nie tylko ja z uporem godnym lepszej sprawy próbuję zmusić bohatera w ADOMie, żeby przeżył dłużej niż tydzień (czasu gry)
Polecę po rzeczach, które warto znać:
MUDy:
Arkadia - Największy polski Mud, w realiach bodaj świata Sapkowskiego. Współtworzony przez osoby, które potem pracowały nad Witcherem
Roguelike:
Nie wspomniałeś o tym typie gier, ale dodam go od siebie. Roguelike jest bodaj najstarszym typem gier, które wciąż są robione (na pewno najstarszym z pogranicza współczesnych rpgów). Pierwszą grę Roguelike był słynny Rogue, stworzony w latach 70' (stąd zresztą nazwa samego gatunku gry); W "rogalikach", jak bywają nazywane, wcielamy się w bohatera, który przemierza podziemia, zabija setki potworów, zdobywa doświadczenie, przedmioty, itp. W czym haczyk? Ano wszystko to tekstowo. Ale nie spodziewajcie się opisów, tekstowo, to znaczy w kowencji grafiki ASCII. Mapa zawiera postać i lokacje. Dzięki temu wiadomo, że np.
G to niegroźny goblin, zaś przed
D trzeba zwiewać w podskokach. Współcześnie rogaliki czasami mają bardzo prosta grafikę, bez żadnej animacji. Co jeszcze warto wymienić? Rogaliki stawiają na kompletną losowość świata - każde podziemia, przedmioty, historie postaci, czasami bohaterowie niezależni są generowane losowo. I nie można kontynuować gry, jeżeli postać zginie. Ba, nie można nawet wczytać wcześniejszego save'a tej postaci! Warto jeszcze zaznaczyć, że nasza postać musi jeść, by przetrwać w dziczy, a że czasami w podziemiach o żarcie trudno, musi zjadać ciała potworków (tasted like chicken!)
Rogalikami inspirował się Blizzard tworząc słynne Diablo
Najlepsze rogaliki:
ADOM - Ancient Domains of Mystery - rozwijany do 2003; ogromna gra, kilkaset potworów, kilka milionów przedmiotów, data urodzin bohatera wpływa na grę, jeżeli bohater zacznie grę w dniu urodzin Thomasa Biskupa (niemieckiego twórcy gry) - dostaje bonus

Gra jest darmowa, dostępna na oficjalnej stronie autora. Po angielsku.
http://www.adom.de/
TOME - Tales/Troubles of Middle Earth - wciąż rozwijany, równie ogromny co poprzedni. Bazuje na twórczości Tolkiena. W przeciwieństwie do poprzedniego, znacznie bardziej "niedokończony", ale łatwiejszy; W Adom'ie średnia życia mojego bohatera to tydzień czasu gry

Także po angielsku
www.t-o-m-e.net
Untitled - Polski rogalik niejakiego Złośliwca. Wyjątkowo... interesujące poczucie humoru, parę ciekawych pomysłów (jeżeli w podziemiach ukąsi cię wampir, sam stajesz się wampirem i musisz wysysać krew potworom, by przeżyć) Do ściągnięcia tutaj: . Wersja polska, gra ma także szczątkową grafikę
PBEMy jak najbardziej jeszcze istnieją, wystarczy poszukać na Yahoo:
http://games.groups.yahoo.com/group/Century22pbem/
Są nawet ze smokami!
http://www.lordsofconquest.com/dragon/
PBF polecam
www.lastinn.info - największy polskie forum im poświęcone
A paragrafówkę nawet sam kiedyś pisałem, tylko nie mam sił dokończyć. W założeniu miała być nieco bardziej ambitna niż tylko wybór opcji (stąd pisanie całego programu w C#). Niestety kompletnie nie miałem pomysłu jak wybrnąć z prowadzonej intrygi, gdy gracz wybierze nie tą opcję co potrzeba....