2.
Koncepcja druga

Jest to koncepcja synteztezji dźwięków i kolorów, tzw. chromestezji.
Nie wiem, czy niektórzy zauważyli, ale mam bzika na punkcie kolorów. Dlatego chcę to wykorzystać i iść dalej.
Każdemu kolorowi odpowiadałby jakiś dźwięk i odwrotnie jakiemuś dźwiękowi odpowiadałby jakiś kolor.
Możliwe zastowania jakie ja spostrzegłem podczas dzisiejszego spaceru:
-Można oznaczać kolorami instrumenty grające w jakiejś tonacji. Np. flet prosty tenorowy C będzie oznaczony kolorem czerwonym. Harmonijka bluesowa B będzie oznaczona kolorem fioletowym.
-Pomoc dla ludzi chcących sie nauczyć kola kwintowego
-Alternatywna notacja nut - za pomocą kolorów
-Koncepcja kodowania informacji. Jeśli mamy R G B to może to odpowiadać współrzędnym w przestrzeni X Y Z. Możemy zdefiniować jakiś punkt albo grupę punktów i wysłać informację o trójwymiarowym obiekcie.
Dalej, jeśli weźmiemy R G B i przełożymy to na długość , szerokość i wysokość LxWxH to będziemy mogli definiować obiekty 3d za pomogą kolorów w systemie. R G B. Dalej, będziemy mogli zdefiniować to samo za pomogą dźwięku. Czyli nadając dzwiek o określonej wysokosci np. C otrzymamy kolor 228,36,24, czyli czerwony i mamy juz bryle o określonych wymiarach.
Możliwe zastosowania: logistyka, magazyny. Rozmiary danych pudelek można zapisać za pomocą koloru. Można tez przekazać informacje, ze potrzebne jest określone pudełko za pomocą gwizdu (o ile ktos potrafi trafic w odpowiednia częstotliwość, ale w przypadku komputerów to nie problem)
-Zabawa dla młodzieży. Ludzie z odpowiednimi kolorami ustawiają sie w szereg. A zadanie polega na tym, żeby zagrać odpowiednią melodię patrząc na kolory odpowiadające danym nutom.
-Droczy państwo, to co nas interesuje najbardziej, czyli rysowanie:
Wasze postacie mogą zostać pokolorowane w kolory nut waszych ulubionych piosenek. Czyli smok może być kolorowy i będzie miało to sens dla osób ogarniętych.
Od razu dam pomysł na rysunek.
Mam wizję grajka grającego na flecie i z końcówki jego fletu będzie się wyłaniał smok. Smok będzie taki jak smużka dymu. I moi droczy będzie pokolorowany w ramach mojej koncepcji. Czyli nuty piosenki będą zapisane na jego ciele w postaci kolorów. Proponuję od razu zabawę: nie mówcie jaka to piosenka, zabawmy się w odgadywanie.
-Dalej, za pomogą tej koncepcji można konstruować różne ciekawe instrumenty. Już mam jeden projekt w głowie! Zaprezentuje go potem.